Fribillet til ledsager

For mennesker som er forhindret i at komme i biografen uden en medhjælper kan vi udstede et kort og dermed også en fribillet til hjælperen.

Det personlige Apollonkort kan vi udstede på baggrund af en dokumentation for personer, som er visiteret til personlig hjælperordning eller den kommunale ledsagerordning.
Når en kommune altså har besluttet, at de vil bevilge løn til timer til ledsagelse, og vi får dokumentation på dette, så kan vi udstede et kort.

Vi udsteder også kort til institutioner, hvor én ledsager kan få en fribillet med ledsagelse af op til 3 borgere, og to ledsagere kan få fribillet ved ledsagelse af 4 eller flere borgere.

Danske Handicap Organisationer udsteder kort, som tidligere var betegnet DSB-kort
Dette kort har for os mistet sin troværdighed. Kravet om, at kortets indehaver ikke skal kunne færdes alene i det offentlige rum passer i hvert tilfælde ikke på virkeligheden, som vi har oplevet den.
Flere og flere kom med deres kort for selv at hente billetter, hvilket jo ikke harmonerer med "ikke at kunne færdes alene i det offentlige rum". Den sidste dråbe faldt, da to unge piger kom med hvert sit kort og ville være ledsagere for hinanden - altså få to fribilletter.
Derfor kan dette kort ikke bruges i Apollon, selvom det sandsynligvis er helt reelt for de fleste.

Det skal også poienteres, at der ikke findes regler eller lovgivninger, som giver en særlig ret til at få fribillet i en biograf, og de fleste danske biografer har helt fravalgt at udstede fribilletter til ledsagere.

1. august 2020 oplyser Danske Handicap Organisationer, at følgende biografer udsteder en fribillet på baggrund af "Ledsagekortet":

Biografen Øst for Paradis, Paradisgade 7-9, 8000 Århus C 

Scala Bio, Slotsbryggen 5,4800 Nykøbing F

Megascope, Holmboes Alle 13B, 8700 Horsens

Ikast Bio, Strøget 49, 7430 Ikast

Hadsund Bio 1 & 2

Atlas Biograferne, Rødovre Centrum, 2610 Rødovre

Lalandia Bio i Rødby

Korsør Biograf Teater

Mørkøv Kino

Alle Nordisk Films biografer i hele landet (I Kbh/Frb: Palads, Imperial, Dagmar, Falkoner. Resten af landet: Lyngby, Hillerød, Tåstrup, Næstved, Nykøbing F, Odense, Aarhus, Trøjborg Aarhus, Kolding, Esbjerg, Randers, Herning, Aalborg og Metropol Aalborg.